Rotacija igračaka

Vjerovatno se kao roditelji susrećete sa situacijom, da ne možete normalno proći kroz svoj stan, kuću a da se ne spotakne o neku igračku, ne stanete na Lego kockicu (uh...) ili ne šutnete neku zvučnu koja se oglasi baš u trenutku kada vaša beba spava. Provlačite se kroz male džungle, svojevrsne saobraćajne gužve. sportske terene, teretane, kuhinje, autoradionice... Čini vam se, da se igračkama više bavite vi nego vaša djeca. Zašto je to tako?

Što je ponuda veća, raznolikija, dječije interesovanje je manje, a kretivnost svedena na minimum. Djetetu postaje zanimljivije sve drugo, a hrpa igračaka pored koje prolazi kao da i nije tu. Šta činiti?

Postoji koncept dnevne rotacije igračaka ili ako vašem djetetu odgovara isto možete činiti nakon nekoliko dana, sedmica ili pak kad procijenite da je interesovanje opalo. Nema striktnog plana. No, prije svega toga, igračke trebate podijeliti, sortirati i klasificirati na osnovu nekog kriterija. Ukoliko se odlučite na dnevnu rotaciju, najlakše vam je napraviti 7 skupova, tako da svaki skup ima neku posebnu temu, svrhu i primjenu (pogodno i za starije todlere, prilikom usvajanja pojma skup i brojnost). Preporuka je da u skupovima igračaka ima 5-10 komada međusobno povezanih. Zašto ne više? 
Sa manjim brojem igračaka, dijete će bolje vidjeti šta ima na raspolaganju, lakše će manipulisati njima, interes će biti veći, a i kreativnost izraženija. Svakodnevnom ili rotacijom igračaka nakon nekoliko dana, dijete će se svaki put radovati i željno iščekivati šta je sljedeće što ćete mu ponuditi. Da, ne spominjemo činjenicu, da će vaš stan/kuća izgledati urednije, a kretanje kroz isti sigurnije (bar što se tiče Lego kockica). Osim toga, lakše vam je održavati higijenu igračaka podijeljenih u skupine. Sa manje igračaka i dijete će rado učestvovati u skupljanju istih nakon igre. Kada ima na raspolaganju sve igračke koje posjeduje, njihovo skupljanje beskonačno dugo traje i ta aktivnost djetetu postaje mrska. Sa manjim brojem igračaka, organizujte "takmičenje" po principu, koliko brzo će završiti skupljanje istih. 

No, ono najvažnije je kako početi. Učinite to kada vaše dijete nije u neposrednoj blizi, kako vam ne bi smetalo, a vi bili što efikasniji.

  • Sve igračke izložite na pod. 
  • Odvojite slomljene, pocijepane, rasporene... 
  • Sortirajte ih tematski (životinje, prijevozna sredstva, muzički instrumenti, lopte, plišane igračke, lutke, kockice, puzzle, slikovnice...)
  • Sortirane igračke možete držati u plastičnim ili kartonskim kutijama, ili pak u platnenim vrećicama zavisno od toga koliko prostora imate na raspolaganju
Nadamo se, da će vaše dijete pokazati veći interes za igračke, da će higijena istih i prostora u kojem ih držite biti lakša.

U nastavku, pogledajte nekoliko primjera kako se mogu sortirati igračke.

 












P. S. No, kako Dani uživa u igri s ambalažom od hrane, kozmetike i sl., imamo i takvu skupinu igračaka :D



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Senzorne vrećice

Boje, prva aktivnost

Senzorne boce