Tajanstvene vrećice

Prvih nekoliko mjeseci nakon rođenja veoma je intenzivan razvoj čulne osjetljivosti pod djelovanjem različitih draži. Za razliku od sluha i vida, dodirna osjetljivost je najrazvijenija i javlja se odmah pri rođenju. U tome posebnu ulogu imaju ruke. Stoga je iznimno važno omogućiti bebi da iskusi različite materijale (glatko-hrapavo, mekano-tvrdo, toplo-hladno...).

Dijete treba manipulirati tim predmetima, "proučavati" ih, udarati jedan o drugi, bacati, kotrljati, pa i staviti u usta. No najvažnije je da dijete osjeti dodir tokom njege, presvlačenja, kupanja (milovanje, maženje, ljubljenje...) ili pak tokom hranjenja (najintenzivnije će razviti čulo dodira tokom dojenja). 

U kasnijem periodu mogu se organizovati različite aktivnosti koje podstiču razvoj dodirne osjetljivosti. Jedna od njih je Tajanstvena vrećica. U neprozirnu vrećicu ili pak platneni ceker staviti predmete različitih oblika, veličina, materijala (loptice, plišane igračke, kocke, kutije...). Dati bebi da opipava predmete u vrećici i vadi jedan po jedan. Svaki predmet imenujte, odredite veličinu, boju, materijal od kojeg je napravljen i sl. Ponovite jednom to za svaki predmet, kako bi beba "upijala" svojstva predmeta.

Za nešto stariju djecu možete organizirati istu aktivnost, ali tako da dijete imenuje predmet nakon opipavanja, a prije nego što ga izvadi iz vrećice. Zadatak možete učiniti zahtjevnijim ukoliko od djeteta tražite da odredi, da li je nešto tvrdo-mekano, glatko-hrapavo i sl. u zavisnosti od uzrasta i interesovanja djeteta.

Za Danija je ovaj put aktivnost trajala kratko. Odlučio je ceker sa sobom vući po stanu. No, ponovit ćemo ju uskoro.

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Senzorne vrećice

Boje, prva aktivnost

Senzorne boce