Čitanje

Nije igra, ali je iznimno važna razvojna aktivnost - ČITANjE

U vrijeme kada televizija i mobiteli u potpunosti zaokupljaju dječiju pažnju i djeluju na njih kao opijati, veoma je teško pronaći aktivnost koja će jednako ili bar približno pružiti ushićenja i zadovoljstva.

Kada je pravo vrijeme za početi ovu aktivnost?

ODMAH, SADA!



Daniju čitam još od kad je bio u stomaku (preporuke velikog broja stručnjaka), a danas je to zajednička aktivnost nas kao njegovih roditelja i njega. I čitamo gotovo od prvih dana. U početku naravno nije reagovao, danas "aktivno" učestvuje. Gugutanjem "komentariše" pojedine dijelove, analizira ilustracije...

Evo nekoliko primjera, kako čitanje može biti zabavna aktivnost:
🔴 Slikovnice možete iskoristiti i za aktivnosti na stomaku i jačanje vratnih mišića. Listajte slikovnicu dok je dijete na stomaku. Analizirajte i imenujte slike.
🔴 Kasnije dopustite djetetu, da samo lista slikovnice od čvrstih materijala (najlon - BPA free, karton, platno...), smišljajte i pričajte priče na osnovu slika (i dijete može biti lik u tim pričama).
🔴 Čitajte bajke, basne, pripovijetke pred spavanje ili u doba dana kada vama i vašoj bebi najbolje odgovara. Ukoliko ste u mogućnosti, idealno bi bilo, da s djetetom čitaju oba roditelja.
🔴 I sami se okružite knjigama i čitajte. Važno je, da vas dijete vidi u istoj aktivnosti.

🔵 Znam, da sam dosadna, ali je VEOMA, VEOMA važno djecu što manje izlagati podražajima koje pružaju TV, mobilni uređaji, tableti i sl.

 
Photo by Sretno odrastanje


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Senzorne vrećice

Boje, prva aktivnost

Senzorne boce