Putovanje s bebom, da ili ne?

Prije dolaska novog člana_ice porodice, nije vas trebalo puno nagovarati da biste krenuli na putovanje? Samo jedan poziv ili poruka bili bi dovoljni, da se već nađete u automobilu, autobusu, avionu? Zašto mijenjate navike sada kada je beba tu?

Otkako je Dani dio našeg života nastojimo njega prilagoditi našim navikama, rutinama i sl., a ne mijenjati svoje ponašanje. Za relativno kratko vrijeme po rođenju, krenuli smo, prvo na kratka, a zatim na duža putovanja. Njegov pasoš, već je pasoš pravog malog putnika. 

Je li lako? Naravno da nije. Ali ako se dobro organizujete, pripremite i isplanirate putovanje, uz to ponesete mnogo strpljenja, a ostavite nervozu i sve ono što vas sputava, sve je moguće. 
Putovanja su idealna prilika, da vaša beba stiče nova iskustva, posmatra i analizira okolinu, te iz nje uči. Sve su to podsticaji koji pozitivno utiču na pravilan rast i razvoj vaše bebe. 

Ključ uspješnog putovanja jeste pravovremeno planiranje i organiziranje. U knjizi Što očekivati prve godine, autorice navode sljedeće kako bi vam putovanje sa bebom bilo što manje stresno:
1. pojednostavite raspored (umjeren tempo, realni ciljevi obilazaka)
2. obezbijedite bebi pasoš na vrijeme (mi smo to uradili već sa 3 mjeseca; savjet za fotografisanje 
    bebe - jaje sjedalicu prekriti bijelom pamučnom pelenom i bebu posjesti u nju)
3. poduzeti mjere predostrožnosti (obezbijediti putnu apoteku, putno i zdravstveno osiguranje)
4. pronaći adekvatan trenutak za polazak (najbolje nakon što nahranite bebu, a pred samo spavanje)
5. osigurajte hranu za putovanje
6. odaberite prenoćište koje nudi više mogućnosti (dječiji krevetić, hranilicu...)
7. planirajte pakiranje
8. obezbijedite autosjedalicu koja jamči prije svega sigurnost bebe tokom vožnje, te pruža neophodnu udobnost (i ne, nemojte se korisititi izgovorom:"Nisu ni nas vezali.")

Ono što je najvažnije tokom putovanja jeste, da ste opušteni, kako beba ne bi osjetila nervozu. Kada vi uživate, uživat će i vaša beba. 
Da bi putovanje bilo što lakše poklanjamo vam CHECKLIST za pakiranje bebinih stvari neophodnih na putovanju (od prvog putovanja ju stalno ispisujem u notesu, konačno sam napravila obrazac koji i vi možete koristiti). 
Copy link i paste u browser  https://www.dropbox.com/s/8tag5whl5gy3y9y/Checklist%20za%20putovanje%20s%20bebom.pdf?dl=0 

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Senzorne vrećice

Boje, prva aktivnost

Senzorne boce