Ritmičke vježbe

Dijete potpuno spontano u krugu porodice ulazi u svijet muzike već po rođenju. Pjevuši mu se tokom uspavljivanja, presvlačenja; stvaraju ritmičke "vježbice" u igri... Sve su to prvi poticaji za razvoj muzikalnosti, sluha, osjećaja za ritam.
No, najnovija istraživanja pokazuju, da pozitivan učinak na razvoj djeteta ima i slušanje muzike tokom trudnoće. I to najčešće klasične. Mozart je nepogrešiv izbor. 
Muzika utiče na raspoloženje bebe, emocionalno ju obogaćuje. razvija pažnju, maštu i intelekt, te interes za stvaralaštvo. Stoga bebu treba okružiti kvalitetnom muzikom i muzičkim sadržajima, te instrumentima, improvizovanim ili stvarnim. 
Muzičke aktivnosti za djecu svode se na slušanje muzike (instrumentalne, vokalne, vokalno-instrumentalne), pjevanje, muzičke igre i sviranje. 
Ovom prilikom govorit ćemo o sviranju, i to na ritmičkim instrumentima. Dijete vrlo rano počinje, da svira. Njegov prvi instrument je njegova zvečka. Kasnije je to bilo koji predmet koji udaranjem, povlačenjem i sl. stvara zvuk. Veoma je važno sa malom djecom raditi vježbice u kojima otkrivaju izvor zvuka (šuškanje kese, zveckanje novčića, lupkanje nogom...), kao i razlikovanje ritma (brojalice, tapšalice...).
Ovog puta, za igru s Danijem, odlučila sam uzeti predmete na kojima možemo otkucavati ritam. Veoma je važno, da stvorite atmosferu u kojoj dijete može pažljivo da sluša. Za početak smo koristili metalnu kutiju za slatkiše. Prstima bih otkucala određeni ritam, a zatim čekala njegovu reakciju. I on bi kao nešto pokušao. Ponavljam otkucaj istog ritma. I Dani ponavlja (naravno, ne zadati ritam, ali pokušava). Trećim izvođenjem, uradite isto, ali tako da bebinu ruku položite na površinu na kojoj otkucavate ritam, kako bi osjetila vibracije koje tom prilikom nastaju. Narednim izvođenjem, ritam otkucavate bebinom rukom, a zatim joj dozvoljavate, da sama pokušava. Isto ponavljate, na predmetima različite veličine i materijala. Možete koristiti i druge predmete kao udaraljke (olovke, kašike, kocke...). Također, možete preko plastične ili neke druge posude navući balon, kako biste napravili membranofoni instrument, a sve kako biste obogatili svoj mali instrumentarij. 
Muzika treba da bude uzživanje. Nadam se, da uživate sa svojim bebama.
Šta vi najčešće slušate? Šta svirate?

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Senzorne vrećice

Boje, prva aktivnost

Senzorne boce