Makaroni u akciji

I još jedna aktivnost za razvoj fine motorike.

Vjerovatno ste primijetili, da često spominjem upravo razvoj fine motorike. Zašto su važne te aktivnosti i zašto ih ne treba zanemariti?

Aktivnosti za razvoj fine motorike iznimno su važne, jer razvijaju sposobnosti za kasnije usvajanje i razvijanje vještina držanja i korištenja pribora za jelo, crtanja, pisanja, korištenja makaza...

U ovoj aktivnosti potrebni su vam makaroni 7-10 kom i dvije posude. Zadatak je da dijete prstima (ne šakom) prebaci pojedinačno svaki makaron iz jedne u drugu posudu. Za početak, uradite vi to 2-3 puta, zatim zajedno sa djetetom, a onda tražite, da to dijete učini samostalno. Prvi pokušaji će možda biti i neuspješni. Nedajte se obeshrabriti. Aktivnost možete ponavljati nekoliko puta. Umjesto makarona koristite kuglice koje možete napraviti od aluminijske folije, papirnih maramica (u bojama), pom-pom loptica, grah...

Dakle, primarno, kroz ovu aktivnost dijete razvija tzv. pincetni hvat, a osim toga i koordinaciju pokreta, osobito koordinaciju ruka-oko.

Važno! 
Ne ostavljajte dijete bez nadzora tokom aktivnosti, budući da makarone ili nešto drugo što koristite može staviti u usta.




Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Senzorne vrećice

Boje, prva aktivnost

Senzorne boce