Figurca do figurice

Jeste li utvrdili neke od prethodnih aktivnosti? Tu smo, imamo novu aktivnost. Pogodna je za bebe 12+. Dat ću i opis aktivnosti koje se usložnjavanjem zahtjeva mogu realizirati i sa nešto starijom djecom.

Neophodni su vam Lego konstruktori ili neke manje figurice, predmeti (igračke, orasi, lješnjaci i sl., obavezno uz nadzor odrasle osobe) i samoljepljiva traka. Traku pravolinijski zalijepiti na sto ili pod. Aktivnost se realizira tako što Lego konstruktore ili neke druge figurice treba poredati/nanizati na zalijepljenu traku. Najprije pokazati djetetu, a zatim tražiti da ponovi pokazano. Koristiti jednostavne upute:"Uzmi figuricu! Stavi figuricu ovdje (pokazujući na traku)!"

Kroz ovu aktivnost dijete razvija finu motoriku, koordinaciju pokreta, posebno koordinaciju ruka-oko, koncentraciju i pažnju, ali i urednost (u početku će figurice biti nasumično poredane, a kroz ponavljanje tražite da to bude urednije, "u liniji" i sl.

Za nešto stariju dječicu aktivnost se može realizirati na sljedeći način:
1. traku zalijepiti u cik-cak formi, u obliku trougla, kvadrata, pravougaonika i sl. (imenujte navedene geometrijske oblike, uz napomenu da pazite na razliku kvadrat - kocka, pravougaonik - kvadar!!!),
2. koristiti trake u bojama, pa tražiti da dijete niže figurice klasificirajući ih na osnovu boja,
3. tražiti da figurice nižu po veličini od najmanje do najveće i obratno, 
4. ukoliko koristite Lego konstruktore, da naprave neku figuru, nižući ih jedne pored drugih i jedne na druge u zadatim okvirima samoljepljivom trakom.



(Nama su Lego konstruktori poslužili i kao "činele")


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Senzorne vrećice

Boje, prva aktivnost

Senzorne boce