Šta je to unutra?

Kako se osjećate kada dobijete poklon? Koje emocije vas preplave kada odmotavate taj lijepo umotani ukrasni papir, skidate mašnicu, a iščekivanje vam zadirkuje maštu? 

Uzbuđenje raste. Endorfin, hormon sreće, radi svoj posao i s nestrpljenjem skidate i posljednje komadiće ukrasnog papira. Vašem oduševljenju nema kraja.

Slično proživljavaju i djeca. Kroz aktivnost odmotavanja poklona ravzijaju brojne sposobnosti i osobine/svojstva ličnosti. Razvoj fine motorike, kao ultimativni zadatak ranog razvoja, je primaran i u ovoj aktivnosti. Osim toga, dijete će razviti i koordinaciju pokreta, posebno ruka-oko, sposobnost rješavanja problema (koji dio da odlijepi, pocijepa, kako najlakše doći do toga nečeg...), zatim znatiželju, istrajnost, pažnju i mnoge druge. 

Za realizaciju ove aktivnosti, treba vam nekoliko kutija različite veličine, ali da se mogu umetnuti jedna u drugu, ukrasni ili obični papir za umotavanje, ukrasne trakice, samoljepljive trake kao i "nagrada" (igračkica, slatkiš i sl.; Dani je ovaj put dobio smoki, budući da je to trenutno jedan od rijetkih prehrambenih "grijehova" koje povremeno napravimo). Aktivnost provoditi uz nadzor odrasle osobe, kako beba ne bi pojela komadić papira, ljepljive trake i sl. 




Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Senzorne vrećice

Boje, prva aktivnost

Senzorne boce